Lær deg pokermatte og vinn stort!

Poker og sannsynlighetsregning

Selv om det er viktig å kunne lese dine motstandere så må du også vite sannsynligheten for ulike pokerhender. Hvis du er dyktig til å lese andre, selve pokerspillet og dessuten kan pokermatte. Da kommer du deg raskere til de store pokerturneringene enten de på casino på nett eller de fysiske turneringene. Sannsynligheten for å få utdelt visse kort vil avgjøre sjansen din for å vinne. Og dermed om du skal bløffe, kaste deg eller høyne innsatsen. Hvis du forstår matematikken bak poker så kan du ta bedre veloverveide valg og holde hodet kaldt når ting står virkelig på spill!

Sannsynlighet og poker
Sannsynlighetsregning er viktig for poker. Ettersom det avgjør sjansen for et potensielt utfall. F.eks. hvis du knipser en mynt så er utfallet enten mynt eller krone. Dvs. 50% for et av utfallene. Med poker blir ting litt mer komplisert, men likevel overkommelig dersom du lærer deg grunnleggende sannsynlighetsregning.
En pokerkortstokk har 52 kort som inneholder fire sorter (hjerte, kløver, spar og ruter). Deretter har du 13 rangeringer, dvs. fra tallet 2 til 10 og knekt, dronning, konge, og ess. Dermed er sjansen for at du får f.eks. konge som første kort 1/13 dvs. 7.7%, mens det å få en ruter som første kort er ¼ dvs. 25%. Ettersom utdelte kort reduserer sjansen for å få et annet kort så må du dele på gjenværende kort. F.eks. sjansen for at det andre kortet ditt er også konge vil da være 3 av 51. Ettersom det er bare 3 konger igjen i kortstokken og kortstokken har 51 kort, nå som du allerede har fått førstekort. Dette betyr at det er 5,88% at du får konge som andre kort. Som du ser så er sjansen for å få to konger på rad mindre enn å få en konge på første kort.

Sannsynligheten for et par
Hvordan regner du så ut sannsynligheten for å få et par med konge? Det er veldig enkelt. Bare multiplisere sannsynligheten for å få konge på første kort med sannsynligheten for å få konge på andre kort. Dvs. sannsynligheten for at første kort er konge er da 4/52, mens sannsynligheten for konge på andre kort er 3/52. Ettersom først så har du fire sjanser (fire konger) til å få en konge og deretter 3 sjanser til å få en konge (tre konger igjen i kortstokken og dessuten kortstokken har et kort mindre). 4/52 x 3/51 = 12/2652 = 1/221 = 0.45 %. Hvis du skal regne ut sannsynligheten for å få tre like eller fullt hus så må du regne sannsynligheten for hvert enkelte kort og legge sannsynlighetene sammen. Så enkelt er det. Naturligvis blir ting mer komplisert når du spiller med andre og med ulike pokervariantene. Men jo mer du regner sannsynligheten for ulike hender jo lettere er det å memorisere sannsynligheten for ulike pokerhender. Da kan du begynne å regne ut mer komplekse sannsynligheter med flere spillere.